Butiken

Om vattentåliga textilier

Letar du efter det perfekta täcket till din häst och känner dig förvirrad av alla begrepp som 'vattentät,' 'vattenavvisande,' och 'regntålig'? Ingen fara, vi bryter ner det åt dig! I detta blogginlägg förklarar vad de olika siffrorna faktiskt betyder och ger dig tips på vad du bör tänka på för att din häst ska må som allra bäst.

Känner du dig överväldigad av termer som 'vattentät,' 'vattenavvisande' och 'regntålig' när du letar efter nästa täcke till din häst? Vi förstår dig! Låt oss bryta ner det hela och hjälpa dig att förstå vad som egentligen menas med dessa termer.

Vattenpelaren

Tänk dig ett långt, smalt rör fyllt med vatten som pressas mot tyget i ditt hästtäcke. Om täcket sägs klara en "vattenpelare på 10 000 mm," så innebär det att det kan hålla tätt mot ett rör fyllt med vatten som är hela 10 meter högt! Det är ganska imponerande, eller hur?

Men kom ihåg, detta är en ögonblicksbild av hur täcket presterar när det är nytt. Täcket kommer att slitas över tid, och dess förmåga att stå emot vatten kommer att minska. Det är därför det är så viktigt att ha koll på täckets skick och att välja rätt täcke från början, inte bara för hållbarhetens skull, men också för din hästs välfärd.

En annan sak att ha i åtanke är att höga vattenpelare inte alltid är det bästa för en aktiv häst. Varför? Jo, för att dessa material ofta är mindre andningsaktiva, vilket kan göra att hästen blir fuktig och obehaglig under täcket. Balansen mellan vattentäthet och andningsförmåga är nyckeln här. Så ha även koll på hur hög andningsfunktion täcket har.

Och glöm inte sömmarna – de måste också vara tätade på något sätt, antingen genom svetsning, limning eller tejpning. Ett täcke är ju inte mycket till skydd om det läcker in vatten vid sömmarna, eller hur?

Hästens välfärd är alltid i fokus för oss på Freelayer. Därför sätter vi höga standarder för vattentäthet och andasfunktion samtidigt som vi värnar om hållbarhet och miljö. 

Här är en snabb översikt:

  • Upp till 2 000 mm: Inte helt vattentätt, men vattenavvisande.
  • 4 000 mm: Okej för korta stunder i lätt regn.
  • 6 000 mm: Bra för korta perioder av kraftigt regn eller längre tid i lätt regn.
  • 8 000 - 12 000 mm: Klarar några timmar av kraftigt regn eller en lång dag i lätt regn.
  • Över 12 000 mm: Du är säker under lång tid, även i kraftigt regn.

Hoppas du fick med dig värdefull information i regntäckesdjungeln!

/Freelayer-teamet