Butiken

Att designa för rörelse

Varför är vi på Freelayer så noga att se till att den täckade hästen får en möjlighet att röra sig så obehindrat som möjligt? Jo, hästar är födda för att röra sig. I naturen spenderar de timmar varje dag med att vandra och beta på stora betesmarker. I detta blogginlägg kommer vi att utforska hästens naturliga rörelsemönster samt hur vi kan främja deras välbefinnande genom rörelse.

Rörelse är avgörande för hästens fysiska hälsa. När hästar rör sig främjas blodcirkulationen, vilket i sin tur bidrar till att förbättra syre- och näringsflödet till kroppens muskler, organ och vävnader. Regelbunden träning och motion hjälper också till att stärka hästens muskler, skelett och ligament, vilket kan minska risken för skador och främja god hållning och balans. Dessutom bidrar rörelse till att hålla hästens matsmältningssystem i god form, vilket är viktigt för att upprätthålla en hälsosam aptit och förhindra problem som kolik.

Förutom de fysiska fördelarna har rörelse en positiv inverkan på hästens mentala välbefinnande. Hästar är intelligenta och nyfikna djur som behöver mental stimulans och utlopp för sin naturliga energi. Genom att ge hästar möjlighet att röra sig fritt och utforska sin omgivning kan de släppa ut överskottsenergi och minska risken för stress och uttråkning. Rörelse främjar också produktionen av endorfiner, vilket ger hästen en känsla av välbefinnande och kan bidra till att minska ångest och oro.

Hästtäcken kan potentiellt hämma hästens naturliga rörelser, beroende på typen av täcke och hur det används. Det är viktigt att vara medveten om detta när man väljer och använder täcken för att säkerställa hästens komfort och välbefinnande.

Vi på Freelayer tycker att det är viktigt med att främja rörelse under hästens tid ute i hagen genom att skapa täcken som minimerar tryck på utsatta ställen. Det gör vi genom att analysera vilka punkter som ofta hämmar hästens beteende vid täckesanvändning. Här har vi sett att manken och bogen är utsatta ställen men att även strupen ofta utsätts för tryck när hästen betar. Därför utgår vår grunddesign från en seleliknande del som skapar utrymme för att inte belasta utsatta ställen. Vi har sedan byggt vidare på vår grunddesign och utför tester för att se hur denna typ av täcke påverkar hästen. 

Idag har vi ett designskydd på delar av vår grunddesign, vilket ger oss mer utrymme till att testa potentiella täckesmodeller mer ut mot hästägare. Alla hästar är olika och tillsammans ser vi saker ur olika perspektiv. Tillsammans kommer vi att skapa något riktigt bra till våra hästar! Följ oss gärna på Facebook och Instagram .


/Freelayer-teamet