Butiken

Hållbarhet

Det är högaktuellt att prata om hållbarhet och just nu är debatten het om tävlingshästar som flygs fram och tillbaka över Atlanten för att delta på stora internationella tävlingar. Vad är hållbarhet egentligen, hur påverkar det den enskilda hästägaren och varför är det något som vi på Freelayer arbetar mycket med?

Vi har begränsat med resurser som vi måste vara rädda om. Så långt är det enkelt!

Hållbarhet är ett stort begrepp som man kan dela in i ekonomiska, sociala och miljömässiga aspekter och man kan se det på olika sätt. Det handlar om att uppnå en balans mellan människors behov och planetens resurser. De resurser som finns är helt enkelt begränsade och måste därmed nyttjas på ett mer effektivt sätt över tid. Här kan vi alla göra en skillnad genom att bl.a. bli medvetna om hur vi konsumerar, vad vi konsumerar och hur vi tar hand om det som vi har konsumerat. Här är några punkter som vi på Freelayer reflekterar över när det kommer till täckeshanteringen:


-Hur många täcken behöver vi?

Varje täcke innehåller 3-5 meter textil som i produktion innebär omedelbara utsläpp. Det kan faktiskt handla om så mycket som 40 kg koldioxid/täcke. Ingår det polyestertyger i produkten (som oftast täcken är gjorda av) så kan textilierna avsöndra mikroplaster som förorenar vår miljö och de bryts aldrig ner.

Så varje täcke gör skillnad!


-Ska vi ha ett täcke som bara håller över en säsong eller ska det kunna hänga med i flera år? 

Ska täcket vi köper hålla en kort tid så behöver vi verkligen se till att materialet är biologiskt nedbrytbart eller kan återvinnas på ett bra sätt. Det blir annars en slit och släng produkt som verkligen inte är bra för miljön. 

Om en produkt ska hålla över tid så måste materialet vara slitstarkt då temperatur, regn, fukt och UV-ljus bryter ner materialet. Man måste också vara beredd på att ta hand om sitt täcke och se till att det är helt, och hålls rent och torrt. Smutsiga täcken med fuktigt foder är inte heller bra för en hästpäls, men det är en annan typ av hållbarhetsfråga:)


-Hur ska vi tillvara på täcken vi inte behöver eller när de är förbrukade?

-Det handlar om att öka livslängden på ett täcke. Vi kan till exempel ta tillvara på spännen för att kunna ersätta om något annat täcke gått sönder. Vi kan också välja att låta en annan häst ta över täcket om vår häst inte behöver det och vi kan återvinna uttjänat material.


Man kan reflektera över fler saker inom dessa områden, i stort och smått. Men poängen är att börja någonstans med att börja bli medveten. 

Det kan låta krångligt med vi vill göra skillnad och vi vill sprida kunskapen. Vi på Freelayer vill göra jobbet för att hästägare lätt ska kunna göra medvetna och hållbara val!

/Freelayer-teamet