Butiken

Denier - en balansgång

​Denier är en enhet som mäter tjockleken på trådar som används i vävningen av ett tyg. Denna måttenhet spelar en central roll i hur vi utformar våra hästtäcken. Enkelt förklarat så betyder ett högre denier-nummer att materialet är tjockare, tyngre och mer slitstarkt, medan ett lägre denier betyder att tyget är lättare, mjukare och mindre tåligt. Men det är inte heller hela sanningen.

På Freelayer, är vi inte bara passionerade om hästvälfärd och hållbarhet, utan också om de vetenskapliga och tekniska aspekterna som ligger bakom designen av våra hästtäcken. En viktig faktor i detta sammanhang är förståelsen av 'denier', en måttenhet som är avgörande i vårt val av material.

Denier - en balansgång

I vår designprocess är det viktigt att balansera denier-värdet för att säkerställa optimal slitstyrka utan att kompromissa med täckets tyngd och komfort. Ett högt denier-värde är ofta associerat med bättre slitstyrka, men det är inte alltid så enkelt. Det faktiska materialet i tyget spelar också en viktig roll.

Till exempel, ett täcke med ytskikt av polyester med 1000 denier är dubbelt så slitstarkt som ett täcke av samma material med 500 denier. Men, intressant nog, är ett polyestertyg med 1000 denier inte lika slitstarkt som ett täcke tillverkat av nylon med endast 800 denier. Detta beror på att nylontyget i sig är starkare än polyester. Så, när vi väljer material för våra täcken, överväger vi både denier-värdet och materialets kvalitet.

Materialets tyngd och hästens komfort

Utöver slitstyrkan är även materialets tyngd en viktig faktor. Ett tyngre material skapar mer belastning på redan kända tryckpunkter på hästen och kan också minska hästens isolerande förmåga genom att trycka ner hårstråna i pälsen. Vi strävar efter att använda material som erbjuder en balans mellan lättviktskomfort och hållbarhet, allt för att säkerställa att täckena inte bara är slitstarka utan också bekväma för hästarna.

Spännena på våra täcken är också avgörande. De måste vara tillräckligt robusta för att hålla täcket på plats och hålla för tuffa tag, men samtidigt inte vara för tunga eller obekväma. Det är också en balansgång då ett tungt täcke kräver mer robusta och tunga spännen för att hålla det på plats medan ett lättare täcke behöver nättare spännen för att vara följsamt när hästen rör sig.

Det är många aspekter att ta hänsyn till i jakten på det perfekta täcket. Hos Freelayer är vi engagerade i att skapa hästtäcken som inte bara är funktionella, utan också bidrar till en hållbar framtid. Genom att noggrant överväga både denier och materialets kvalitet, strävar vi efter att skapa täcken som är hållbara, miljövänliga och mest av allt, bekväma för hästarna. 

/Freelayer-teamet